Haber

Reuters: Türkiye’deki bankalar enflasyon muhasebesine geçmek istiyor

Reuters haber ajansı, Türkiye’deki bankaların enflasyon muhasebesine dahil edilmek üzere yetkililere talepte bulunmaya hazırlandığını yazdı. Enflasyon muhasebesi, şirketlerin mali tablolarını daha gerçekçi bir temele oturtmakta ve daha yüksek vergilerin önlenmesini sağlamaktadır.

‘BAKANLIKLA GÖRÜŞME TALEP EDİLECEK’

Reuters’e konuşan üç bankacılık şubesinin temsilcileri, özel sektörün yararlanacağı koşulların aynısından bankaların da yararlanmak istediklerini belirtti. Özellikle finansal sıkıntıların ağırlaştığı bu günlerde bankacılık bölümünün çok yüksek kar elde ediyormuş görüntüsünden kurtulmak istediği vurgulandı. Bu yüzen grubun bakanlıkla görüşme talebinde bulunacağı öne sürüldü.

Reuters’a konuşan bir bankacılık sektörü temsilcisi, enflasyon muhasebesine geçilmesi halinde bankaların kârlarının yarıdan fazlasının kaybedileceğinin beklendiğini, bir kısmının da çöpe gidebileceğini belirtti. Bir başka şube temsilcisi ise “Hükümetin bankaları enflasyon muhasebesine dahil etmemesinin nedeni bankaların ödeyeceği vergilerin düşmesini istememesidir” dedi.

ŞİMŞEK, ‘MALİ KURUMLARA AYRIMCILIK YAPACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Birkaç hafta önce Türkiye’nin 20 yıl sonra enflasyon muhasebesine döneceği açıklanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen hafta yaptığı açıklamada bankaların enflasyon muhasebesinden muaf tutulabileceğini belirterek, “Belki finansal kuruluşlara ayrımcılık yapacağız, onları kapsama almayacağız.” Bankacılık şubesinin kârı geçen yıl yüzde 366 arttı. 2023 yılının ilk 9 ayında bu oran yüzde 50’de kaldı. Geçen yıl yıllık enflasyon yüzde 64,27 düzeyindeydi.

ENFLASYON MUHASEBESİ NEDEN DEĞERLİDİR?

Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyon dönemlerinde enflasyonun mali tablolar üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmayı amaçlayan düzeltici işlemlere verilen addır. Türkiye’de enflasyon muhasebesinin ne zaman ve nasıl uygulanacağı maddelerle belirlenmektedir. Ancak Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarla 2021, 2022 ve 2023 hesap transferlerinde şartlar sağlansa dahi enflasyon muhasebesinin uygulanmayacağı açıklandı.

Ancak Şimşek’in açıklamasıyla enflasyon muhasebesinin 2026 yılına kadar devam etmesi bekleniyor. Daha önce bu konuda ekonomist Prof. Dr. Burak Arzova, şirketlerin ürünlerini resmi enflasyon verilerinin üzerine çıkararak reel enflasyonun etkileriyle baş etmeye çalıştıklarını söyledi.

BBC Türkçe’ye konuşan Arzova, “Böylece ürünlerin fiyatları şişiyor, bu da enflasyonu daha da artırıyor” ve bu durumun şirket karlarına zarar verdiğini söyledi: “Enflasyon muhasebesi uygulanmadığı için şirketler büyük karlar elde ediyor gibi görünüyor Ama bunlar gerçekçi kârlar değil. Hatta şirketler kazanmadıkları kârlar üzerinden devlete vergi ödüyorlar.” (BBC Türkçe)

ladik-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu