Yaşam

KVKK Cezaları TikTok Türkiye

Son olarak Avrupa Birliği ve Kanada’da siber güvenlik endişeleri nedeniyle devlet cihazlarında yasaklanan TikTok, bugün Türkiye’den büyük bir ceza ile karşı karşıya kaldı. Kişisel Verileri Koruma Kurumu, TikTok 1 milyon 750 bin TLpara cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Söz konusu karar ile ilgili ise çocuk kişisel bilgileri görüntüleme ve yetkisiz bilgileri toplamaşeklinde paylaşıldı Kurum, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

KVKK’nın TikTok açıklaması:

“İnternet ve sosyal medya platformlarında yer alan TikTok uygulamasına ilişkin açık talebin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (Kanun) uyarınca alınmadığı, Kişisel verilerin elde edilmesi ve saklanmasına ilişkin hukuki çelişkiler bulunmaktadır.Kişisel Verileri Koruma Kurulu, yazılım ve yazılımlarla ilgili çok sayıda güvenlik açığına ilişkin gelen haber ve şikayetler üzerine 6698 sayılı Kanun’un 15. maddesinin (1) numaralı fıkrası kapsamında resen soruşturma açılmasına karar vermiştir. 2023/134 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kurulu Kararı ile konuya ilişkin veri sorumlusundan alınan savunma yazıları ile buna ilişkin Gizlilik Politikası ve Hizmet Kullanım Koşulları’nın incelenmesi;

  • TikTok’un Kapatma Politikası Ocak 2021’de güncellenmiş olup, güncelleme sonucunda metinde belirtilmiştir. 13-15 yaş arası kullanıcı hesapları için Varsayılan gizlilik ayarının “gizli” olarak değiştirildiği belirtilmesine rağmen, yalnızca kullanıcının onayladığı takipçilerin paylaştığı görselleri görüntüleyebilen, görselleri indirebilen ve yorum yapan kişilerin işlemleri sonlandırılır; Belirtilen güncelleme öncesinde profillerin varsayılan olarak herkese açık olarak görüntülenmemesi ve etkileşimin sonlandırılmamış olması hassas yaş grubundaki kullanıcıların verilerine erişim açısından risk oluşturduğu gibi yeterli önlemlerin alınmadığını da gösteriyor. Kullanıcılara ait riskleri belirleyerek riskleri azaltmak,
  • Uygulamayı, Ocak 2021’deki Zımni Politika güncellemesinden önce kullanma 13 yaşın altındaki çocukların kişisel bilgileri görüntülenirve uygun ebeveyn izni olmadan çocuklar hakkında veri toplanırsa, uygulamayı kullanan çocuklar üzerinde olumsuz sonuçlar doğurma riski vardır,
  • Veri sorumlusunun internet sitesinde yer alan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 5. maddesinde yer alan tüm işleme koşullarının belirtildiği, ancak hangi kişisel verilerin hangi amaçla ve ne amaçla işlendiğine ilişkin net bir bilgi verilmediği Gizlilik Sözleşmesi’nde yer almaktadır. “Belirli, açık ve meşru amaçlar için işleme” ve “işlendikleri amaçla ilgili, sınırlı ve orantılı olma” ilkelerine aykırı davranarak,
  • TikTok hesabı oluştururken, kullanıcıların hesap oluşturmaya devam etmeleri halinde Hizmet Şartları’nı (Kullanım Şartları) ve Gizlilik Politikası’nı kabul etmiş sayılacağı ancak Hizmet Şartları bölümünde onay alındığında belirtilmişti. , ilgili metin Türkçe’ye çevrilmediği için içerik kullanıcılara kolay anlaşılır bir şekilde sunulmadı ve kullanıcılar kullanamadı. Kuralları tam olarak anlamadan kabul etmesi mümkündür,
  • Platform üzerinde hesap oluştururken veya hesap oluşturup aktif olarak kullanırken açık bir talep alınması ile ilgili rastgele bir durum söz konusu olmayıp, TikTok’un Gizlilik Politikası esasen aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmek için hazırlanmış bir metin olmakla birlikte onun yerine de kullanılmaktadır. Bu nedenle, Açıklama Yükümlülüğü yerine açık istek metni. İzlenecek Prosedür ve Asılları Hakkında Tebliğ’in 5’inci maddesinin (f) bendine göre, kişisel bilgi işlem faaliyetleri kapsamında, bilgilendirme yükümlülüğü dışındaki açık talebin yerine getirilmesi şartı sağlanmamaktadır. açık talep koşulunda,
  • Veri sorumlusu, profil oluşturma amacıyla çerezler kullanılarak gerçekleştirilen kişisel bilgi işleme faaliyetine ilişkin ilgili kişilerden açık talepler almamaktadır ve bu kapsamda gerçekleştirilen kişisel bilgi işleme faaliyeti hukuka uygun değildir.
  • Anlaşıldığı kadarıyla Kanunun 18 inci unsuru ( 1 inci fıkranın (b) bendi uyarınca) 1.750.000 TL idari para cezasıuygulamaya,

Ayrıca veri sorumlusu;

  • Hizmet Şartları’nın ilgili kişileri hatasız olarak bilgilendirmek amacıyla bir ay içerisinde Türkçe’ye çevrilmesi,
  • Konuşmaya konu olan Gizlilik Politikası metinlerinin ilgili kişilerin bilgilendirilmesi amacıyla üç ay içerisinde Kanuna uygun hale getirilmesi,
  • Aydınlatma metni yerine Gizlilik Politikası’nın kullanıldığı ve geçerli bir aydınlatmanın unsurlarını taşımadığı anlaşıldığından, Kanun’un 10. Açıklama Yükümlülüğü bir açıklama ile sağlanmalıdır.
  • hakkında talimat verilecek

karar verilmiş.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
betturkey
profesyonel escort istanbul
istanbul gecelik escort
eskort istanbul
en iyi escort istanbul
lüks eskort istanbul
adalar escort bayan
arnavutköy eskort kızlar
ataşehir eskort
avcılar eskort bayan
bağcılar lüks escort
bahçelievler eskort rehberi
bakırköy eskort bayanlar
escort başakşehir
bayrampaşa escort bayan
beşiktaş eskort kızlar
beykoz eskort siteleri
en iyi beylikdüzü escort
beyoğlu escort hizmetleri
büyükçekmece eskort kızlar
profesyonel çatalca escort
profesyonel çekmeköy escort
esenler escort ajansı
esenyurt eskort ajansı
eyüp vip escort
escort bayan fatih
en iyi gaziosmanpaşa escort
en iyi güngören escort
kadıköy eskort bayanlar
kağıthane escort hizmetleri
kartal escort bayan
küçükçekmece eskort bayan
güvenilir maltepe escort
pendik eskort
sancaktepe eskort
sarıyer eskort ajansı
şile eskort bayanlar
profesyonel silivri escort
vip eskort şişli
güvenilir sultanbeyli escort
sultangazi lüks escort
tuzla eskort rehberi
ümraniye eskort hizmetleri
üsküdar eskort siteleri
zeytinburnu escort
en güvenilir istanbul escort
istanbul eskort